Almedalen bjuder på frågor för alla av oss

Palle och rapsfältet

För sjätte året i rad arrangerar Helsingborgs stad tillsammans med Lunds kommun, Malmö stad, Region Skåne och Öresundskomiteen seminarier i Öresundshuset under Almedalsveckan i gotländska Visby. Under veckan diskuterar vi vikten av fritt wi-fi och demokratiarbete i stadens så kallade miljonprogramsområden. Men även infrastruktur, Co-creation, grön samhällsplanering och en gemensam arbetsmarknad för regionen förs det samtal kring. Med andra ord frågor som berör väldigt många av oss – för att inte säga alla av oss.

Jag är inte själv i Almedalen, men följer flera av samtalen via Öresundshusets hemsida www.oresundshuset.nu. Där kan jag välja på att se dem live, eller titta på dem när jag har tid. Sedan rapporetar ju inte minst vårt eget Almedalsblad om vad som rör sig i Visby.

Syftet med Helsingborgs stads engagemang i Öresundhuset är att bidra i arbetet med att öka kunskapen och förståelsen för Öresundsregionens unika förutsättningar bland nationella beslutsfattare och opinionsbildare. Liksom förra året är gränshinder ett genomgående tema – allt i syfte att göra området runt Öresund till en stark tillväxtregion i Sverige.

Om jag hade varit i Almedalen hade jag tillbringat tisdag morgon för att lyssna till vad fritt wi-fi betyder för Helsingborg och andra städers demokratiarbete. På onsdag hade jag klivit upp tidigt för att inte missa samtalet om demokrati i miljonprogrammen – med Drottninghög som exempel.

Sedan hade jag tagit en liten promanad upp till Österport för att besöka vår Drottninghög-husvagn som vi tagit med till Almedalen i år.

Men glöm inte att alla vi som inte är på plats på Gotland kan lyssna och kommentera via Almedalsbladet eller sändningarna via Öresundshusets hemsida www.oresundshuset.nu.

Jag är glad att Helsingborg lägger mycket kraft på Almedalen. Veckan är unik eftersom Sveriges makthavare, tyckare och intresseorganisationer uppträder sida vid sida – utan några låsta dörrar eller staket. Här kan alla säga vad de tycker och – inte minst – lyssna på vad andra tycker. Och det ska Helsingborg vara en del av. Också du kan ta del av allt detta. Även om du inte är på plats – glöm inte det.

Palle Lundberg – Stadsdirektör Helsingborg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s