Vem får prata bostadspolitik i Almedalen?

Bostadspolitiken tar mer plats än någonsin i Almedalen. Över 300 seminarier om bostadspolitik och stadsutveckling anordnas och hundratals paneldeltagare kommer till Gotland. Här träffas politiker, byggare, tjänstpersoner, akademiker och journalister. Dock är det ett perspektiv som saknas enligt organisationen Alla ska kunna bo kvar.

– Vi har gått igenom samtliga seminarier under Almedalen 2015 som på något sätt handlar om bostadspolitik eller stadsutveckling. Paneldeltagarna har sedan kategoriserats efter den beskrivning som står i programmet – t.ex. “politiker”, “politisk tjänsteperson”, “arkitekter”, “fastighetsägare”, säger Daniel Carlenfors, ordförande i Alla ska kunna bo kvar.

Resultatet av undersökningen är att av samtliga deltagare på seminarier om bostadspolitik är 151 politiker, 111 representanter för fastighetsägare, 89 politiska tjänstepersoner, 38 arkitekter, 38 byggare, 9 personer från Hyresgästföreningen, 5 representanter för studentorganisationer, 3 representanter för ideella organisationer och bara 2 boenderepresentanter.

Ett exempel på hur fördelningen ser ut är seminariet “Hur lyfter man ett nedgånget bostadsområde?” som anordnas på BuisnessArena där man diskuterar hur stadsdelen Gränby i Uppsala renoveras utifrån “social hållbarhet”. Paneldeltagare är Rikshems VD, 4:e AP-fondens VD och ordförande för AMF Fastigheter.

Gränby i Uppsala
Gränby i Uppsala. Foto: Åse Richard.

Åse Richard är boende i området Gränby och en av endast två boenderepresentanter i Almedalen (dock på ett annat seminarium). Hon är irriterad på hur Rikshem tänker:

– Det är symptomatiskt för den bostadspolitiska debatten. Debatten förs ovanifrån och utan att de som faktiskt berörs – de boende – får vara med i diskussionen.

Daniel Carlenfors från Alla ska kunna bo kvar säger:

– Det är ett stort problem att det är elitmänniskor som diskuterar i bostadspolitik i Almedalen. Det demokratiska samtalet dör när människor som problematiken berör exkluderas från samtalet.

Daniel Carlenfors (Alla ska kunna bo kvar)
Daniel Carlenfors – ordförande för Alla ska kunna bo kvar

2 reaktioner till “Vem får prata bostadspolitik i Almedalen?”

  1. Det är ju just då som slika saker som Almedalsbladet och dess startare, Drottabladet tjänar sina syften. I Drottabladet har vi Rikshem med genom en ung entusiastisk kille med invandrarbakgrund. Han har , och söker öka kontaktytorna till de boende. Flera lokala projekt har fungerat bra. Då är denna form av kontaktyta jättebra!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s