Fastighetsägarna kidnappar ordet ”social bostadspolitik”

Det har aldrig anordnats så många seminarier om bostadspolitik i Almedalen som i år. Fastighetsbranschen anordnar merparten av dessa i form av bl.a. Business Arena och olika fastighetsägare. Vi har varit på flera av dessa under måndagen och har försökt, utifrån vår syn på bostadspolitik, analysera hur fastighetsägarna tänker. Vi har dragit en viktig slutsats – fastighetsägare vill ta ordet ”social bostadspolitik” och fylla det med ett innehåll som passar deras syften.

Veidekke satsar stort Almedalen och hade under måndagen ett seminarium där deras rapport ”Fra leie til eie” (Från hyra till ägande) presenterades. Syftet med rapporten är att (för att använda Veidekkes egna ord) ”lägga grunden till en ny social bostadspolitik”. Vi menar att rapporten lägger grunden för en offensiv från fastighetsägarbranschen som syftar till att kidnappa ordet ”social bostadspolitik” och fylla det med nytt innehåll.

Fullskärmsinfångning 2015-06-29 220134

Presentationen börjar med att konstatera att bostadspolitiken genomgick ett radikalt systemskifte i början på 90-talet – från en offentlig till privat. Det som därmed hände var att byggandet av hyresrätter radikalt minskade. Dock presenteras detta av Veidekke helt utan någon form av systemkritik. Förändringarna sätts inte i något sammanhang och problematiseras inte.

Förändringen av politiken under 90-talet var resultatet av en kraftig ideologisk offensiv från näringsliv och den politiska högern. Det var inte bara bostadspolitiken som förändrades, även den ekonomiska politiken.

När Veidekke ska presentera sin reformagenda börjar man med ”Politiken måste åter kliva in på banan” vilket kan upplevas som progressivt men fortsättningen har ett tydligt fastighetsägarperspektiv:

Politiken måste åter kliva in på banan men om den förr hade till syfte att sätta marknaden ur spel bör den nu ha till syfte att få den att fungera.

Här visar Veidekke sin tydliga ideologiska ståndpunkt. Syftet med bostadspolitiken har aldrig varit att ”sätta marknaden ur spel” – syftet har varit att reglera den (t.ex. med hjälp av bruksvärdeshyra). När Veidekke skriver att de vill ha en fungerande marknad handlar om mer avregleringar och mer makt åt fastighetsägare.

En politik för en fungerande marknad måste bygga på konsumenternas preferenser.

Bostadspolitiken ska vara marknadsdriven – medborgaren/de boende blir ”konsumenter”. Det handlar om varor som ska köpas och säljas, inte bostaden som en mänsklig rättighet. ”Social bostadspolitik” i Veidekkes tappning är inte det som vi menar är ”social bostadspolitik”. Vad det i grunden handlar om att fastighetsägarbranschen, med Veidekke i spetsen, vill förändra den allmänna uppfattningen om vad social bostadspolitik är.

”Social bostadspolitik” låter progressivt och t.o.m. lite vänster. Egentligen handlar det om att fastighetsägarna vill förändra systemet till sin egen fördel och kunna maximera vinsten. Och det är inte bara Veidekke.

Vi kan se hur fler och fler fastighetsägare – både i Almedalen och utanför – använder ordet. En enkel google-sökning på ordet visar att det främst är HSB, Fastighetsmäklarförbundet, Fastighetsägare, Fastighetsnytt och liknande grupper som börjat använda ordet.

”Social bostadspolitik” är för viktigt för att låta fastighetsägarna ta monopol på begreppet.

Alla ska kunna bo kvar 

(Citaten är hämtade ur Veidekkes rapport ”Fra leie til eie”)

En tanke på “Fastighetsägarna kidnappar ordet ”social bostadspolitik””

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s