Integration – vad är egentligen problemet?

Integration är en fråga som i stora stycken färgar den politiska debatten. Inte sällan präglas diskussionen av oro. En oro för hur Sverige ska klara av den omställning som en fortsatt stor immigration innebär. Även en känsla kan vara reell. Och självklart är också oro något att ta på allvar, men såväl oro – som sakfrågan i sig – kan hanteras på många olika sätt. Ett sätt skulle kunna vara att arbeta för en minskad invandring. Ett annat sätt är att hitta konkreta lösningar på problemen. Men ännu bättre vore att inte betrakta integration som ett problem, utan som en möjlighet. Låt mig tipsa om två exempel i veckan.

”Vägen till arbete och egen försörjning är svår och lång för Sveriges cirka 400 000 utlandsfödda akademiker. Arbetslöshetsnivån ligger på 25 procent. Samtidigt hotas industrins konkurrenskraft av bristen på kunniga och erfarna tekniker och ingenjörer. Läget är problematiskt och från politikens håll har det ännu inte kommit några konkreta förslag på lösningar”.

Det skriver E.ON som en introduktion ett seminarium som ska visa att det finns lösningar.

Swedbank, Volvo, ABB, SSAB, Sandvik och E.ON har nämligen gemensamt tagit fram ”Äntligen jobb”, en arbetsmodell som syftar till att trygga det framtida kompetensbehovet hos svensk industri. Och under just den rubriken diskuteras på onsdag morgon just detta.

Ett lika spännande exempel är ett samtal i Öresundshuset om co-creation och social hållbarhet. Med frågeställningen ”vad behövs för att vända utanförskap till innanförskap” som bas berättar bland andra Maria Borelius och Lena Andersson om Stiftelsen Ester, som hjälper kvinnor med utomeuropeisk bakgrund att efter lång arbetslöshet ta sig in på den svenska arbetsmarknaden. Esters lösning är att stötta en grupp med en arbetslöshet på ca 50 procent att bryta denna genom att starta egna företag.

Ester ger dem stöd med finansiellt kapital, men lika viktigt är stöd med kunskap om entreprenörskap och företagande samt att de stöttas i att delta i nätverk, mentorskap och affärsrelationer.

Jag ska lyssna på dessa diskussioner och även om jag inte öppnar mitt hjärta ska jag öppna mitt sinne. Allt för att inte bara se problem som ska lösas, men tvärtom stora möjligheter. För möjligheter är ju faktiskt ingenting att oroa sig för.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s