Nyttan med allmännyttan

Vilken roll har allmännyttan när det kommer till samhällsansvar och sociala investeringar? Forskare, experter och företag delar med sig av studier och erfarenheter.

Denna viktiga fråga talades det om på ett seminarium som arrangerades av SABO.  Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag är bransch- och intresseorganisation för ca 300 allmännyttiga bostadsföretag.

Nyttan med allmännyttan är ett forskningsprojekt från Malmö högskola. 2011 kom en ny lag som innebära att allmännyttan ska fungera efter affärsmässiga  principer men även jobba utifrån ett samällsansvar.

Mycket fokus hamnade på det affärsmässigat och mindre på samhällsansvaret. SABO ville ta hjälp av forskare för att översätta samhällsnyttans samhällsansvar men även uppmana politiker att använda allmännyttan då det finns möjligheter och resurser berättar Therese Berg från SABO.

Gunnar Blom’e har dubbla roller som forskare på Malmö högskola men även som projektchef på Helsingborgshem för projekt DrottningH. Gunnar menar att med låga insatser kan man visa att det går att få till bra insatser.  Generellt är vi dåliga på att utvärdera och då blir det svårt att visa på resultat. Vi behöver även ta fram olika modeller som vi kan arbeta utifrån.

Det finns en myt kring att allmännyttan inte kan arbeta med samhällsansvar under marknadsmässiga principer menar Ingvar Nilsson, samhällsekonom. Det finns dock en risk att vi strävar efter det enkelt kopierbara. Det viktiga är att bygga samhällskritik utifrån varje områdes specifika förutsättningar.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s