Vad gör en kommunikatör i Almedalen, egentligen?

öfie i Almedalen

I år är jag på plats under Almedalsveckan för fjärde året i rad. Tillsammans med kollegor från Helsingborgs stad och från partners i Öresundsregionen jobbar jag för att påverka beslutsfattare och föra ut våra budskap. Jag är en av alla de hundratals (en gissning) kommunikatörer som är här. Som offentlig verksamhet är vår närvaro här omdiskuterad och omdebatterad. Ger det en kommun något att vara i Almedalen? Har vi inte viktigare saker att sköta, typ vård skola och omsorg? Svaret är ja och nej. Det ger mycket att vara här, även om det tyvärr är svårt att mäta på ett tillfredsställande sätt. Detta är något vi jobbar med att ständigt förbättra och jag tycker vi blir bättre för varje år. Troligtvis också för att kraven på att se resultat ökar, vilket är bra. Och nej, för det här är också viktigt, och det är inte ett val mellan det ena eller det andra – det hänger faktiskt ihop.

För att vår verksamhet i Helsingborgs stad ska kunna utvecklas och bli så effektiv och bra som möjligt behöver vi påverka rikspolitiken, vi behöver träffa företag från olika branscher och vi behöver ”sälja Helsingborg”, hur töntigt det än må låta. Men varför måste detta ske just i Almedalen undrar många. Jo, för på vilken annan arena möter Helsingborgs stad beslutsfattare som ministrar. statssekreterare och talespersoner på ett så okomplicerat och tillgängligt sätt? För våra politiker och företrädare uppstår möjligheter till viktiga möten och som skulle vara svåra att få till någon annanstans och som skulle kräva lång framförhållning i kalendern. Här är alla på samma plats samtidigt.

När jag skriver detta blogginlägg sitter jag vid bordet bredvid Pia Kinhult, strategic project advisor för ESS och en driven kvinna jag känner från just Almedalssammanhang. Var annars skulle vi kunna träffas så här? I samma stund kommer Katrin Stjernfeldt Jammeh ut på gården, kommunstyrelsens ordförande i Malmö. Katrin och jag känner inte varandra, men vi har träffats flera gånger i Almedalen och visst säger man hej till varandra då? Det finns säkert fler inflytelserika personer här runtomkring mig, men de är inte helt lätta att identifiera. Här i Almedalen ser man inte skillnad på folk och folk. Ledig klädsel och (oftast) ett vänligt leende bryter barriärer och för oss alla lite närmare varandra. Det gillar jag!

Som kommunikatör för Helsingborgs stad i Almedalen, vad är det egentligen jag gör? På många sätt är det arbetsuppgifter liknande de som utförs på hemmaplan. Twitter, Instagram, bloggande, fotograferande, skriva underlag och vara en god ambassadör för Öresundsregionen och för Helsingborg med mera med mera… Det är en fantastisk arbetsmiljö Visby erbjuder med havet, naturen, luften, stämningen och människorna. Självklart trivs jag. Och självklart kan jag förstå att folk undrar vad det är vi sysslar med här, och kanske till och med är lite avundsjuka. Men det jag vill förmedla med detta inlägg är berättelsen om den hårt arbetande kommunikatören som faktiskt vill göra skillnad. Som genom mitt uppdrag i Almedalen vill pusha för den region mitt hjärta klappar för, och som vill förmedla det som händer här hem till helsingborgarna. Huruvida jag är vass eller inte, tja.. det får nog andra avgöra 🙂 Men jag vet vad jag är här för att göra och jag är beredd att jobba hårt. Jag är säker på att de flesta av mina kommunikatörskollegor från alla möjliga organisationer är beredda att göra detsamma.

I år tar vi en bit av Drottninghög med oss till Almedalen. Det är stort! Och mitt mål är att ta med mig en bit av Almedalen hem till Helsingborg. Både genom de livesändningar och inlägg i sociala medier vi gör härifrån och genom att möjliggöra för möten mellan människor som i förlängningen kan leda till satsningar i Helsingborg vad gäller infrastruktur, byggande och företagande. Det målet tänker jag uppnå. Vi ses i vimlet! (eller på Twitter kanske?)

P.S. Slutligen vill jag dela med mig av ett tips. Imorgon går jag och lyssnar på ”Staden som varumärke” hos Sveriges kommunikatörer. Medverkar gör bland annat min chef, Micco Grönholm och Jesper Falkheimer, professor vid Lunds universitet. För dig som inte är på plats kan du se seminariet i efterhand eftersom det filmas. Läs mer här! 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s