Ela satsar på champinjonodling i Helsingborg

Ela kom till Sverige från Turkiet som 13-åring. Efter högstadiet började hon jobba på restaurang. Sedan kom barnen och flera år av arbetslöshet som gjorde henne allt mer isolerad. Efter kontakt med Stiftelsen Ester ser hon för första gången på mycket länge positivt på framtiden.

-Vi invandrarkvinnor är en bortglömd grupp och vi har mindre makt här i Sverige än i våra hemländer. Det är ett som vi är osynliga här. Det är samhällsproblem att invandrarkvinnorna isoleras i hemmet med barnen med dålig kontakt med omvärlden vilket leder till låg självkänsla. Den låga självkänslan tar barnen efter redan i tidig ålder. Om mammorna mår dåligt, mår barnen dåligt, säger Ela Guler, entreprenör i Helsingborg.

Det här är en utsatt grupp och många av de här kvinnorna har dessutom farit illa. Men någonstans i oss alla bor en dröm om ett bättre liv. Med Ester vill de tre initiativtagarna Maria Borelius, Kerstin Thulin och Sofia Altafi stödja kvinnor med invandrarbakgrund att starta företag. Ett mål är att bryta utanförskapet för dessa kvinnor. De jobbar med att stärka kvinnornas kunskaps-, cosiala- och finansiella kapital och har utvecklat en unik mikrofinansprodukt i samarbete med Swedbank och Johannitorden. Efter att ha bedrivit ett metodutvecklingsprojekt i samarbete med Helsingborgs stad finansierat av Tillväxtverket och Region Skåne har Esters entreprenörsprogram nu blivit upphandlat av Helsingborgs stad.

-När jag kom i kontakt med Ester tog mitt liv en ny vändning. Jag har fått hjälp med att bygga upp självkänslan med hjälp av fysisk träning och personlig ledarskapsutveckling. De har hjälpt mig både privat och för att starta företag. Och det är viktigt att komma igång på rätt sätt, säger Ela Guler.

Nu har livet tagit fart. Hon har nyligen startat sitt företag Lilla svampskorgen. Men vägen har varit lång och många gånger har hon nästan gett upp hoppet om att starta eget.

– Jag behövde ta ett större lån för att göra investeringar i utrustning men det dröjde med besked om jag skulle få ett lån. Jag tappade hoppet många gånger men med hjälp av Ester och deras samarbete med Johanniterhjälpen som går in som garant för lånen upp till 80 procent fick jag till slutet lånet.

Med två isolerade containrar ska hon odla ekologiska champinjoner. Hon räknar med att skörda närmare 500 kg champinjoner i anläggningen som hon hävdar blir en av de modernaste i Sverige.

– Jag upptäckte att det var svårt att hitta fina champinjoner i affären. De var ofta bruna och fula. Och eftersom de flesta champinjoner importeras och finns få lokala odlare i Skåne så jag tänkte att det fanns en affärsmöjlighet här. Jag har redan avtal med flera grossister som är intresserade av att köpa svampar av mig. Jag börjar leva nu, säger Ela Guler.

På onsdag eftermiddag deltar Maria Borelius, en av initiativtagarna, och Lena Andersson, projektledare, i Öresundssamtalet ”Hur kan co-creation bidra till socialt hållbara städer” i Öresundshuset. Följ samtalet live via oresundshuset.nu, stiftelsenester.se, http://www.lillasvampkorgen.se

Författare: Jessica Engvall – Helsingborgs stad

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s