Går det att planera en stadsdel för lyckliga invånare?

Hur bygger man så att folk blir lyckliga? Går det över huvud taget?  Okidoki arkitekter har funderat på detta.

image

Rickard Stark menar att vi inte behöver blicka framåt utan kan lära oss mycket genom att blicka bakåt. Skulle vi titta på hur man byggde för 150 år sedan så byggde man på det sätt som vi uppskattar idag. Tänk gamla stan, Amsterdam eller andra städer som vi gillar att åka till.  Att bygga som Visby ser ut idag skulle aldrig vara tillåtet ändå är det så många ibesökare som väljer att besöka Visby.

Mötesplatser, högt och lågt och blandning mellan bostäder och andra verksamheter är en del av att bygga för lyckliga invånare. Ändå lever vi idag på ett helt annat sätt.  Vi bor inte tillsammans utan i ett hyreshus, en bostadsrätt eller ett villaområde. Våra barn går inte i den skola som ligger närmst, vi bor och arbetar på olika ställen. Många innvånare ser sig som innvånare i en region och inte innvånare i en stad. Därför ser kraven på mötesplatser helt annorlunda ut idag. Idag finns det många mötesplatser som caféer, restauranger, teatrar och köpcentrum där man måste konsumera för att få mötas. Utmaningen ligger i att stadsutveckling idag ska sträva efter social, ekologisk och ekonomisk hållbarhet.

Bilar och parkering är en svår fråga för alla städer. Vi vill planera för att vi ska transportera oss på andra sätt än med en egen bil men få stadsplanerare vågar ta med detta i planeringen. Vi använder de bästa tomterna till parkeringsplatser istället för till bostäder. Vi bygger parkeringshus där varje plats kostar 400 000. Det är inte den som parkerar som betalar den största delen av kostnaden utan det läggs på hyrorna.

Så istället för klara och tydliga svar lämnar jag seminariet med frågan om man kan leva lyckligt utan bilen?

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s