Kan det som är bra för alla vara förbjudet?

Den som vill lyssna till de riktigt intressanta seminarierna måste var morgonpigg. Ett intressant morgonseminarium i Öresundshuset handlar om kommuner som vill ge sina medborgare fritt internet. Allt fler letar efter fritt internet i sin vardag och inte minst på sin semester. Men det är även en fråga för  demokratin.

Jag vet att det finns många stora familjer i bland annat Helsingborg som bara har en dator trots att de är två vuxna och kanske 4-5 barn. Jag vet även att det finns flera personer som har en betalningsanmärkning och som därför inte kan teckna ett internetabonnemang. Jag tycker att det är fantastiskt när jag kommer till en fri surfzon men för dessa människor är surfzoner en förutsättning för att kunna vara en del av samhället men även en förutsättning för att de ska kunna utöva sin demokrati.

image

Joakim Jardenberg är internetchef i Helsingborgs stad och säger att han har världens roligaste jobb.  Men snabbar sig att  säga att det finns många frågor som är viktigare än Internet. I Helsingborg vill vi bli en så bra stad som möjligt med hjälp av internet.

58 till 93 % godkända i matte på grundskolan bara genom att möta barn på internet, är ett bra exempel på hur Helsingborg arbetar digitalt. Även i äldreomsorgen arbetar Helsingborg med internet på allvar för att göra vardagen lättar både för vårdtagare och personal.

I Helsingborg är fritt wi-fi en demokratifråga. Många har en del gratis datamängd i sitt mobilabonnemang men om man tittar på film så tar det snabbt slut. Då kan man till exempel inte följa kommunstyrelsens möten live. I Helsingborg kan du alltid gå ut i en av zurfzonerna och ha fri tillgång till internet. Det är bra.

Även besökare uppskattar  internetzonerna som även är bra för företagen i Helsingborg. Då 4000 unga gymnaster besökte Helsingborg var surfzonerna det som var mest uppskattat.

Tekniken utvecklas så snabbt och ingen vet hur det ser ut så därför arbetar Helsingborg utifrån största möjliga effekt med minsta möjliga kostnad.  Att bygga ut internet där det redan finns kommunala verksamheter har gjort att det idag finns fler än 200 surfzoner. Varje zon kostar 811 kronor per år. I Helsingborg finns dessutom Europas största surfzon  på Görningen vid havet.

Helsingborgs  vision 2035 är det som driver på och inspirerar Joakim i hans arbete. Men det viktigaste är att våga prov och börja även om man inte har svar på alla frågor. Internet ska vara som luft, en självklarhet som finns överallt. Då kan internet hjälpa till att få människor att blomma ut och göra sitt bästa, avslutar Joakim.

Konkurensvereket är tveksamma om  det är förenligt med konkurrenslagstiftningen att kommuner erbjuder gratis internet. Det är i första hand den europeiska konkurrenslagstiftningen som sätter gränser. I vårt grannland Danmark finns det en lag som säger att kommuner som erbjuder internet bara får låta användarna utnyttja tjänsten en timme per dag. Långt ifrån 24/7 som eftersträvas inom andra områden.

Det finns inget i svensk lag som säger att en kommun får eller inte får erbjuda gratis internet. I Danmark är det ok att erbjuda gratis internet inomhus. Varför finns det då begränsningar utomhus?

Dett finns en önskan om ett gemensamt offentligt nätverk i hela Öresundsregionen. Därför är dessa frågor intressanta.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s