Vad händer om segregationen blir större?

Ord som stadsförnyelse, stadsutveckling, integration och sociala investeringar duggar tätt på Almedalens olika seminarium.  Många vill peka på problem och samma personer vill visa sina lösningar. Men vad händer om man inte gör något? Nyfiken på ett ämne som det inte talas så mycket om och nyfiken på Mona Sahlin så gick jag för att lyssna på om det går att bygga bort våldsbejakande extremism.

Mona Sahlin, är  Nationell samordnare mot våldsbejakande extremism.

Vi vet mycket om ekonomisk och ekologisk hållbarhet men desto mindre om social hållbarhet. Staten har utsett en nationel samordnare mot våldsbejakande extremism.  Med tanke på vad som hänt i världen veckorna innan Almedalsveckan känns ämnet mycket aktuellt.

Mona börjar med att extremism är ett hot mot demokratin. Det finns politiker och journalister som inte vågar säga vad de tycker då de är rädda för konsekvenserna. Även om det finns ställen i världen där det är mycket värre än hos oss så är det redan hål i den. demokratiska väven menar Mona.  Höger- och vänster extremism samt jihadism är de tre fokusområdena. Mona menar att det handlar om grupper som anser att de har rätt att använda våld som en del av sin kamp. De ser det som att våldet är en del av deras försvar av sin ideologi.

I Sverig ser vi ibland olika på olika typer av extremism trots att det egentligen handlar om samma typ av våld. I Sverige ser vi dessutom en ökning av antal unga män som ansluter sig till IS.

Mona Sahlins uppdrag är att försöka hitta de unga som som finns i riskzonen. Många av de som söker sig till extrema organisationer är så kallade konvertiter vilket gör det svårt att identifiera de som är i riskzonen tidigt.

Den riktigt stora utmaningen är hur vi och inte extremorganisationerna ska vara först med att hitta de som är i riskzonen. Sveriges kommuner och andra organisationer måste dessutom ha metoder och en beredskap för att hjälpa de som är i riskzonen.

Mona Sahlin har ett uppdrag att ta fram en nationell strategi. Den kommer att redovisas fortlöpande och kommer att innehålla allt från stöd till lärare för att upptäcka risksignaler till en flerspråkig hjälptelefon dit oroliga  föräldrar och anhöriga kan ringa.

Det är lättare att rekrytera för extremismorganisationer i utanförskapsområden även om det finns extremister som är välutbildade.

”Det finns många vägar in i extremism men väldigt få vägar ut.”

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s