Vem fixar energipolitikens hängränna?

Under årets Almedalsvecka genomförs mer än 100 olika arrangemang på temat energi. Allt ifrån elbilar till kärnkraft ska diskuteras samtidigt som en mängd intresseorganisationer kämpar för att uppmärksamma just sina särskilda fokusområden i det komplicerade pussel som vårt energisystem utgör.

Efter några dagars minglande och seminarielyssnande kan man snabbt konstatera att det inte finns någon brist på lösningsförslag för våra energiutmaningar. Problemet är istället att debattörerna, såväl politiker som myndigheter och lobbyister, tenderar att angripa ett problem i taget utan att reflektera hur de hör samman. Genom att betrakta energifrågorna med ett så kallat stuprörsperspektiv ter sig lösningar lika självklara som enkla. Det är klart vi ska stänga ner vattenkraften så att fiskarna kan vandra fritt! Inte kan vi väl elda importerat avfall i våra kraftvärmeverk!

Med stuprörets snäva glugg som systemgräns är emellertid risken stor att vi väljer åtgärder som kanske löser ett enskilt problem, men som på det stora hela motverkar våra högre syften. Utrivna vattenkraftsdammar vore naturligtvis bra för vandrande fiskar, samtidigt skulle det innebära ett kritiskt bortfall av klimatneutral reglerbar el som vi så desperat behöver om vi ska kunna stänga ner kärnkraften utan att riskera effektbrist.  Slutar vi att hjälpa våra europeiska grannar att energiåtervinna deras avfall sparar vi visserligen in en massa transporter, men när 140 miljoner ton brännbart av fall inom EU årligen istället läggs på metanläckande soptippar ökar vi istället vår globala miljöpåverkan.

Mellan stuprören på ett hustak finns en hängränna. Hängrännan fördelar regnvattnet och säkerställer att hela systemet fungerar optimalt. Våra energipolitiker får inte ge efter för särintressen vars argument kan verka helt logiska ur ett stuprörsperspektiv. Politiken måste vara den hängrännan som ser till att vi fattar beslut som alltid leder till största möjliga övergripande miljö-och samhällsnytta.

Per Everhill, Ansvarig Public Affairs Tekniska verken

 

En tanke på “Vem fixar energipolitikens hängränna?”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s