Det Goda Tramset Regerar på Almedalen

Under detta mitt fjärde besök på Almedalsveckan påminns jag om vikten av Det Goda Tramset, uttrycket som Åsa Stenström myntade i en bloggpost 2010 och som sedermera blev titeln på vår gemensamma bok. Även om vi främst fokuserade på hur Det Goda Tramset yttrar sig på sociala medier så är många av de principer vi byggde på lika viktiga “i verkliga livet eller IRL (”in real life”).

Här på Almedalen ser jag hur det yttrar sig både i form av glada miner och hjärtliga omfamningar när gamla bekanta möts samt i form av en annars sällan skådad öppenhet för nya bekantskaper. Förvisso är det en hel del sakfrågor som dryftas och teser som presenteras under de tusentals event och seminarier som hålls under Almedalsveckan men mycket av behållningen för flertalet står troligen att finna i form av de relationer som antingen skapats eller upprätthållits mellan och efter de formella delarna av programmet. Jag ser paneldebatter som utmynnar i informella samtal och nyfikna konversationer och dessa band lär underlätta senare samverkan och problemlösning under året som kommer. Jag ser även åhörare som aningen förstrött lyssnar på seminarier men som sedan energiskt engagerar sig i minglet med människor under pauserna och inte sällan ses folk med mobilerna i högsta hugget direkt på plats upprätta digital kontakt som en naturlig slutpunkt på det initiala mötet.

Ett exempel på detta var när jag stötte ihop med min Pitebarndomsvän Peter Lundkvist, numera ägaransvarig på Tredje AP-fonden, som ropar efter Luleås kommunalråd Niklas Nordström i bakgrunden. Själv tyckte jag att stunden och stämningen krävde en selfie med Norrbottensfanan som fond fast min mobiltelefon strulade så jag fick bara fram en svartvit bild i kameran. Då drog jag till med att jag hade ett “gråsossefilter” på min Instagram och Niklas Nordström som den gamle SSU-ordförande han är skrattade hjärtligt och verkade ta det på ett bra sätt och strax därefter hade vi kopplat ihop oss på Facebook.

På nätet ser jag hur folk gör lägesuppdateringar för att hitta varandra och evenemang som är värda att gå på. Trevliga mingelbilder med hashtaggen #almedalen delas och kommenteras på Twitter, Instagram och Facebook och även där handlar det inte bara om sakfrågor utan om trams i dess bästa bemärkelse. Visst kan det bli för mycket av det goda ibland om uppdateringar endast handlar om glättighet och yta men samtidigt så är motsatsen i form av en alltför seriös framtoning ett säkert recept för att tråka ut folk och minimera spridningen av ens budskap. Det Goda Tramset handlar om att man på ett mer kontinuerligt sätt bjuder på sig själv även på ett mer personligt plan. Ens aktiva närvaro ger över tiden ens vänner och bekanta en möjlighet att få ett bättre grepp om vem det är man har att göra med.

Det Goda Tramset kan som sagt utspela sig både på och utanför nätet och det kan till och med vara så att ens fysiska möten snabbare kan gå in på ett djupare och mer detaljerat plan om en del av tramsandet ägt rum på nätet mellan de gånger man har möjlighet att ses öga mot öga. Hoppas vi ses ute i minglet därute på eller utanför nätet!

Författare: Niklas Myhr, PhD, är som internationell talare känd som The Social Media Professor (TheSocialMediaProfessor.com) och är till vardags verksam som Assistant Professor of Marketing vid Chapman University i Kalifornien. Niklas Myhr har tillsammans med Åsa Stenström medförfattat boken Det Goda Tramset i sociala medier.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s