Miljonprogramsområdet som motor i demokratiutvecklingen

Var fjärde invånare bor i ett miljonprogramsområde. De finns över hela landet, men har samma utmaningar. Ingen har lyckats lyfta ett område och invånarna fullt ut. Vi har inte alla lösningar, men visar på exempel där vi tillsammans med invånarna gjort Drottninghög till en bättre plats?

Sedan 2010 pågar stadsutvecklingsprojektet DrottningH på Drottninghög i Helsingborg. Det som gör projektet speciellt är att det ska pågå under 20 år minst och att målet är att lyfta både området och människorna som bor där.

Dialog har funnits i fokus sedan starten av projektet och sedan 3 år pågar ett dialogprojekt som delfinansieras av Boverket. Projektet bygger på tidigare erfarenheter och heter Dialog 3.0.

Under ett  frukostseminarium talade Peter Danielsson (M), kommunstyrelsens ordförande, Helsingborgs stad, Kersti Forsberg, journalist, Tidningen Hallå, Felicia Margineanu, författare och social entreprenör, Per Mosseby, direktör avdelningen för digitalisering på SKL och Mehmet Kaplan (MP), bostads- stadsutvecklingsminister om hur Sveriges miljonprogramsområden kan användas för att öka engagemang och demokrati.

image

Charlotte Hedlöf som arbetar i projektet började med att ta med alla på seminariet på en guidad tur på Drottninghög. Detta för att alla ska se och förstå var vi är och vad som är det bästa med Drottninghög.

image

Mehmet som har träffat drottaguiderna på Drottninghög, pekar på två viktiga faktorer i utvecklingen av miljonprogramsområdena. Det är viktigt att inte se alla områden som lika dana utan det gäller att se vad som är unikt med varje område. Människorna som bor i dessa områden är stolta och har många idéer på vad och hur förändringar ska göras. Mehmet berömmer Helsingborg eftersom man samarbetar med så många olika aktörer och inte försöker göra allt själv.

Peter Danielsson ser miljonprogramsområdena som i första hand en resurs. De ligger ofta på ett attraktivt läge och det har flera värden som kan utvecklas. Han menar även att det är viktigt att inte topprenovera så att de människor som bor där idag bli undanträngda. Det måste finnas möjlighet för att göra en boendekarriär i området. Vi använder dialog och medskapande för att vi behöver det så mycket.

Per menar att det är viktigt att både börja här och nu där man står men även att göra en långsiktig planering. Genom att jobba på detta sätt ger man människor möjlighet till engagemang.

image

 

Den andra delen av seminariet handlade om medias bild av miljonprogrammet. Media ger ofta sin bild av ett område utifrån negativa händelser och skriver gärna om problem och brott.

Förortsfelicia ville ändra på bilden av ett område och startade ett projekt där boende fick ta bilder från sitt område och publicera på nätet. Om människor får möjlighet att visa upp vad de gör så blir de mer motiverade och engagerade menar hon.

Tidningen Hallå är en gratistidning som finns i Helsingborg. De har bestämt sig för att publicera positiva nyheter som motvikt till den negativa medierapporteringen. Kersti  Forsberg är chefsredaktör på tidningen Hallå och menar att det finns ett önskemål från läsare att få läsa positiva nyheter från sitt närområde.

Drottabladet är en digital plattform där alla som vill kan skriva om det de vill. Ingen får vara anonym och alla ansvarar själv för sina texter. Det som gör Drottabladet speciellt är att dt inte finns någon läser inläggen innan de publiceras. Många resonerar så här – tänk om någon skriver  något dumt eller kränkande, Drottabladet tänker så här – tänk om ingen skriver något dumt eller kränkande. Under det år som Drottabladet har funnits så har det fungerat att ge  människor förtroende. Drottabladet är ett forum där de som bor och verkar på Drottninhög själv skapar sina nyheter. Det som gör drottabladet unikt är att ingen läser de texter som publiceras, den skapades på två timmar och kostar inget.

image

För att börja riktigt helsingborgskt började vi med att servera en bulle med bulle. En riktig frukost för en helsingborgare. För er som inte ännu vet vad en bulle med bulle är. Mehmet Kaplan åt sin första bulle med bulle och gillade det så bra så han tog en med sig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s