Två konkreta exempel på hur engagemang och delaktighet kan minska utanförskap och arbetslöshet!

Anna Jähnke

Helsingborg står inför utmaningen att det fortfarande finns utanförskap och hög arbetslöshet i en del av stadens bostadsområden. Men det finns två konkreta exempel som visar på att det går att utveckla områdena tillsammans med invånarna.

PlantEra PlantÄra arbetar för en positiv utveckling i området Planteringen. Det handlar främst om att stödja så att fler kan komma i arbete eller utbildning men också för att skapa ett trevligt centrum som invånarna kan vara stolta över. Av de 264 personer som de har jobbat med har 130 personer fått jobb och 33 studerar. Samtidigt har vandalismen och brottsligheten minskat. Mellan den 15/6 och 15/9 2012 utsattes området för klotter 45 gånger, men endast nio gånger mellan den 15/6 och 15/9 2014. 

Projektet DrottningH arbetar för en förbättrad utveckling av området Drottninghög tillsammans med fastighetsägaren Helsingborgshem. Integrationen har förbättrats bland annat genom mötesplatsen idéA som har många aktiviteter som skapar delaktighet och engagemang i området. Även genom den digitala mötesplatsen Drottabladet.se där bland annat de boende på området själva får skriva och dela med sig. Helsingborgshems kostnader för vandalisering på området har minskat avsevärt. Från 2, 5 miljoner 2008 till 500 000 kronor 2014.

Projekten PlantEra PlantÄra och DrottningH arbetar på olika sätt med att förbättra integrationen i bostadsområdena på Planteringen respektive Drottninghög. Men nyckeln i båda projekten har visat sig vara att engagera och göra invånarna delaktiga. 

Författare: Anna Jähnke (M), arbetsmarknadsnämndens ordförande, Helsingborg.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s