Efterskalv & vardagsrum

Almedalsveckan 2015. Besöksrekord, eventrekord, mingelrekord och säkert en hel till drös med utmärkelser. Av vissa kallat ett sammankomstens & mötens Mecka, av andra en simbassäng av rosé, lobbyism & extravagans. De flesta är väl medvetna om att medverkan under veckan är kostsam & dyr, en ekonomisk ringmur försvårar för utsatta grupper att få sin röst hörd i politiska Sveriges vardagsrum. Det är en av anledningarna till att Fler Unga samordnar resor & boende – så att unga som annars inte hade haft möjligheten att delta kan just det.

Vi zoomar in: måndag 29/6.

Jag, 20 år gammal, kommer till ett frukostseminarium som ska handla om Grekland. En högt uppsatt bankchef ska prata om hur krisen påverkar oss alla och med vänner från Grekland som upplever situationen från första bänk lät det som ett solklart val. När jag anländer iförd en lysande gul tröja med smileys på, shorts, stora sneakers & en gigantisk ryggsäck (tänk Quasimodo) står min klädsel i direkt kontrast till resterande publiks mörka kavajer, lackskor & kostymbyxor. En hel del slipsar också!

Frukost var utlovat – och apelsinjuicen verkade ropa mitt namn. När jag har plockat på mig frukost kommer det fram en person som är anställd av arrangören för att hålla ordning och vill prata med mig. Hen frågar ”Letar du efter någonting eller? Vad söker du här?” med ett påklistrat leende och en ton som tydligt anmärker att jag inte förväntas vara på plats. Jag svarar med ett förvånat ”ööh… nej jag tänkte lyssna på föreläsningen” varpå svaret lyder ”Okej, ja nej jag blev bara lite nyfiken” med samma kalla ton. Samtalet spädde på min & många ungas inre jordbävning – vi kan anse det här inlägget som ett efterskalv.

Anledningen till att jag inte namnger arrangören är för att detta skulle kunna vara i princip vilken arrangör som helst, och att jag (och garanterat fler med mig) varit med om samma situation tidigare. När unga tar plats i historiskt vuxna sammanhang blir det fel i maskineriet – och det skapas ofta misstankar om att de hamnat fel, bara vill ha gratisgrejer eller till och med planerar ”något skumt”. Ett annat lokalt exempel är de många blickar & miner av misstyckande almedalens största samling ungdomar fick igår under ett strandmingel för ungdomsorganisationer. Polisen stod också parkerat nära med en buss. Unga idag tvingas exponeras för den attityden tillsammans med förväntningar från vuxenvärlden om att hålla sig till en viss ram.

Dystopiska fördomar om ungdomen som lat motverkar spridning av fakta, så som att ungdomar aldrig har varit så engagerade som idag. Unga söker sig framför allt till tvärsektoriellt ideellt arbete, och vill i hög grad vara med och påverka lokalt & globalt. I år är vi från Fler Unga på plats med 20 st unga som har olika hjärtefrågor & åsikter – men alla delar viljan att förändra och öppna upp historiskt slutna Almedalen. Vi deltar på seminarier & föreläsningar för att ställa frågor, ifrågasätta & belysa normer där det är nödvändigt samt förmedlar ung kompetens på plats. Det är inte en ny insikt att många företag och organisationer vill ha ett ungt perspektiv i representationens tecken, men många har svårt att nå ut. Genom att kartlägga ungdomsorganisationer & hjärtefrågor kan vi ha en liknande funktion som våra vänner i Rättviseförmedlingen – och skicka vidare företagen åt rätt håll. Detta är något som vi vill bli bättre på, och en verksamhet som ska utökas.

Det gemensamma ansvaret ligger i att skapa plattformar & forum där unga själva kan ta plats – samt föra dialog och belysa normen. Ja, vi kommer att ses som jobbiga med obekväma frågor eller störandevid vissa tillfällen – men det är också ett säkert bevis på att vi utmanar och i längden förändrar. En av anledningarna till att skrika högt är att det är svårt att höras när de som ska lyssna har fingrarna i öronen. Hittills har vi fått oerhört god respons – och förhoppningsvis öppnar vi inte bara upp fysiskt utan också ändrar individuella uppfattningar.

Att blunda för oss som heterogen grupp är inte bara skadligt för individen som missunnas möjligheter & rättigheter, utan också för samhället på sikt – där mallar, ramar, normer & fördomar slipar ner & trubbar av morgondagens vuxna.

Författare: Fler unga – Max  Karlsson
Foto: ccby Joakim Berndes, @jBerndes

3 reaktioner till “Efterskalv & vardagsrum”

  1. Att få frågor offentligt kan vara väldigt obekvämt om man inte har svar! Rädslan för det och rädsla för konkurrens är väldigt stor bland ”vuxna”! Stå på er, annars gör någon annan det och var så pålästa ni kan!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s