För vem är Almedalen till för?

Felicia

Jag sitter några kilometer utanför Almedalen och väntar på att taxin ska hämta mig. Det är tidig morgon och solen värmer mitt trötta ansikte. Det är mitt andra år på Almedalen och jag kan inte låta bli att reflektera över hela detta ”Almedalsjippo”. Vem är Almedalen egentligen, till för?

Jag är själv en 22årig, driven, passionerad och engagerad person, jag är aktiv med min första bok om sociala mediers möjligheter, jag driver en fotoagentur för unga tjejer som är norm och genusbrytande, jag föreläser och uppmuntrar ungdomar att sprida mer nätkärlek och att bygga broar mellan dem och resten av världen. Visst, är det ganska självklart att jag ska vara på Almedalen – men hur många andra unga ELDSJÄLAR finns det inte runtom vårt Sverige. Det torra gräset kittlar mina ben… Jag bor på ett vandrarhem, som jag själv inte har betalat för. Ja fick mitt boende betalt så att jag kunde få möjligheten att delta på dem seminarium och samtal jag hade fått förfrågningar att delta i. Många bokar sitt boende redan i år, för nästa år, priserna går upp EXTREMT mycket under Almedalsveckan. Min lunch igår, en halloumisallad – kostade mig nästan 200 kr. Vilket gjorde att jag under resten av dagen var tvungen att tänka på vilka utgifter jag kunde ha, jag har lyckats hitta gratistaxi via en kampanj på nätet – men de kör bara fram till kl 22. Jag börjar redan på kvällen planera för morgondagen – vilka utgifter kommer jag ha idag? Ska jag stanna senare än till kl 22, nätverka, njuta av sommarkvällarna? Eller hinna hem så jag kan få den där gratisresan… Räkna ut själva. 2 taxiresor/dag fram och tillbaka. 150kr/resa = 300 kr per dag. på Taxi. Gångra det med 4. 300 X 4 = 1200 kr. på Taxi. Räkna gärna sedan in lunchen, ev mellis/middag. Det blir några tusen kronor på 4 dagar.

För vem är Almedalen till för?

Jag har varit på ett flertal seminarium, samtal och debatter om inkludering, demokrati, arbetslöshet, engagemang och ungt företagande. Den gemensamma meningen är att man inte ska prata OM, utan MED ungdomarna. Jasså? Men om majoriteten av ungdomarna (inklusive mig själv för något år sedan), har den ekonomin, nätverket, kontakterna eller möjligheterna att ens TA sig hit – varför har man ens då dessa samtal?

Jag hade själv önskat att jag hade kunnat åka hit med min fotoverksamhet OhSnap! Sweden, vi är ett gäng på 10 st tjejer – många brinner för just samhällsfrågor och jag VET vilken möjlighet och framförallt: ETT UNDERBART MINNE FÖR LIVET det hade varit för dem att få vara med här denna vecka. Men, som många organisationer och start ups – så har vi inte den finansieringen.

Vad jag önskar mig att se till Almedalens nästa alla år, är att möjliggöra och öppna upp för fler unga – att få vara med och delta här. Det är en så FANTASTISK mötesplats. Jag hade velat ge detta till alla ungdomar som på något sätt känner sig engagerad i sitt närområde, organisering, fritidsgård, politik och Sverige. Det är i mötena som skapas här som magi sker, känslan att man faktiskt betyder något, att man är en del av något, att andra ser en, att få diskutera – debattera. Bidra med kunskap, perspektiv, känslor – men också lära sig av andra.

Förstår ni, Almedalen är fantastiskt på många sätt – men för vem då?

Har du själv idéer på vad man kan göra för att möjliggöra för fler ungdomar i HELA Sveriges alla hörn och kanter att få vara med – så uppmuntrar jag Dig att skriva dina idéer på sociala medier och hashtaga med #AlmedalenFörVem , jag lovar att jag ska göra vad jag kan för att se till att fler ungdomar kan få vara med här.

Författare: Felicia Margineanu –  www.FeliciaMargineanu.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s