Löplopp, grönsaksodling, husvagnar och stadsförnyelse

Hur kommer det sig att en projektledare för Helsingborgs två största och kanske Sveriges intressantaste stadsförnyelseprojekt jobbar så mycket med S´mileloppet där 1200 barn och ungdomar deltar eller köper en gammal husvagn och dessutom är med och odlar med de boende på Drottninghög? Detta ville vi ta reda på och ställde Anders Landsbo, projektledare för DrottningH och H+ mot väggen.

Grön Ide A Redigerad IMG_1738
Hur kommer det sig att du som har en bakgrund från byggbranschen och nu är projektledare för två stora stadsbyggnadsprojekt jobbar med så mycket annat?
Att förändra och utveckla hus i ett område är enkelt. Det har vi lång erfarenhet av och vi vet hur vi gör det. Däremot att även ha som mål att lyfta människorna i ett område och ta vara på det som är bra är en helt annan utmaning.
För att kunna ta var på det som är bra men även det engagemang som finns på Drottninghög så måste vi sammarbeta med de människor som bor och som besöker området. Det är de som bäst känner till hur det är.
En utmaning för alla stadsförnyelseprojekt är att behålla människors intresse och engagemang under planeringsfasen som kan pågå under 2-3 år, eller ännu längre.

Jag har haft som mål i projekt DrottningH att både arbeta här och nu på plats men även med långsiktig klok planering. Vi har gjort tvärt emot vad många andra renoverings- och förtätningsprojekt har gjort. De börjar ofta med att renovera husen och lägenheterna och sedan kommer de på att de även måste göra något med utemiljön. Vi har börjat med utemiljön och har sedan flera år stadsodling och förra året byggde vi Helsingborgs finaste lekplats med temat Prinsessor oh drakar. Det har gjort att vi har flera bra mötesplatser där både Drottninghögs borna och besökare träffas.

Drottninghögsdagen IMG_9383
Varför har ni och biblioteket under två åt tagit initiativ till en löptävling för tre skolor från tre områden?
Drottninghög har två grannområden, Dalhem och Fredriksdal och vi vet att barn och unga inte besöker varandras områden så ofta. Det ville vi ändra på genom att låta barnen och ungdomarna springa tillsamman genom varandras områden. Loppet visar även på hur vi arbetar genom att alltid jobba med kvalitet. Det innebär bland annat att deltagarna får nummerlapp, vi har riktig tidtagning och alla får en medalj efter loppet. Loppet visar även på att vi alltid försöker samverka så mycket som möjligt. Förutom kommunala verksamheter så är även Helsingborgshem, Rikshem, IFK Helsingborg och idrottsmuséet med.
Just nu är det Almedalsveckan och det har aldrig förr varit så många seminarier och utställare med fokus på stadsförnyelse och hållbart byggande. Varför är inte du i Almedalen?
Jag har varit där flera år tidigare, men i år har jag några duktiga medarbetar från projektet på plats. Vi jobbar utifrån mycket snack och mycket verkstad så därför är de i Almedalen inte så mycket för att berätta som för att visa hur vi arbetar.

Att du just nu läser Almedalsbladet är ju för vi på Drottninghög började med Drottabladet. Det är nu tredje gången som projekt DrottningH är med i Almdedalen. Vi har tidigare år berättat om hur vi har använt ungdomar och spelet Minecraft för att få hjälp att planera området. Vi har även berättat om hur skolan på DrottningH har arbetat för att bli en av de bästa skolorna i Helsingborg. Jag fick precis höra att skolinspektionen besökt Drottninghögsskolan och att det inte fanns något att anmärka på. Utan att skryta så är vi en av de stadsförnyelse projekt som haft en positiv utveckling under flera år.

image

Hur vet ni att det ni gör ger resultat?
Vi utvärderar och mäter hela tiden och tydliga mål som vi arbetar utifrån. Ett helt annat sätt att mäta är till exempel att Helsingborgshem 2008 betalade 2.5 miljoner för skadegörelse, klotter och nedskräpning. Idag ligger den siffran under 500 000. Det är färre som flyttar från Drottninghög och de som bor här känner sig mycket tryggare sedan projektet startade. Vi märker även att tidningarna nu skriver mest positiva artiklar om Drottninghög. Så var det inte för några år sedan.

Det gör att drottninghögsborna som alltid varit stolta över sitt område nu också gärna berättar var de bor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s