Renovera bättre genom att renovera mindre?

I många av landets miljonprogramsområden är den stora frågan om de som bor där idag har råd att bo kvar efter renoveringen. Går det att renover blligare eller blir det då sämre kavlitet? I botkyrka har man vänt på frågeställningen och frågat de boende hur myket har du råd att betala och hur mycket behöver vi renovera?

image

Lägenheterna i landets miljonprogrammsområden behöver renoveras. Nya kök som är anpsassade utifrån dagens krav på standard och helrenoverade badrum gör att hyrehöjning ofta hamnar på 30 % eller mer. I ett projekt ställde man sig frågan om totalrenovering verkligen är nödvändigt.

Det är Botkyrkabyggen som tillsamans med NCC har testat den nya modellen i ett hus. Varje familj bjöds in till ett samtal där man utgick ifrån en stor ritning av lägenheten. Utifrån ritningen pratade man om vad som måste göras som stammbyten, el och isolering. Man talade även med familjen om vad de ansåg behövde göras i lägenheten. Hyresgästen tycker kanske inte att man  behöver totalrenovera hela köket utan kan måla om luckor och ha kvar den gamla bänkskivan även om den är lite repig.

Det handlade även att titta på hela kostnaden för boendet. Om man byter ut vitvaror mot nya mer energieffektiva så blir hyran högre men elräkningen lägre.

En annan fördel är att de boende har kunnat bo kvar under renoveringen. Efter renoveringen har man inte nått upp till samma standard som i andra renoverade  lägenheter men en nivå som de som bor i lägenheten är nöjda med. Hyresgästerna i huset har uppskattat att de har haft möjlighet att påverka sin hyra efter renoveringen.

Detta är inte något som går att göra överallt men i några hus eller trappuppgångar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s