Intervju medBostads-, stadsutvecklings- och IT-minister Mehmet Kaplan i Öresundshuset

För tredje gången under Almedalsveckan besökte igår bostadsminister Mehmet Kaplan (S) Öresundshuset. Tillsammans med Christer Larsson, stadsbyggnadsdirektör, Malmö stad, Kerstin Åkerwall, miljödirektör, Malmö stad, Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande, Malmö stad, Karolina Skog (MP), kommunalråd, Malmö stad, Tobias Olsson, förbundsdirektör, Sveriges Arkitekter och Anna Sander, chef forsknings- och innovationsstrategier på WSP Sverige AB diskuterades varför bostadsbyggandet är en viktig faktor för att skapa en integrerad, attraktiv och hållbar stad och hur vi bygger samman och läker staden samt bryter ned både fysiska som mentala barriärer.

– Vi har ett läge i Sverige där de nya bostäderna är för dyra. Ungbo och Funky rooms är konkreta och bra exempel där ungdomar får vara med att bygga, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö stad.

– Jag trodde knappt mina ögon när jag såg att ni hade fått det att gå runt. Ni har tagit in unga människor som varit med i byggandet av sitt område. Det är mycket positivt och viktigt, säger bostadsministern.

På onsdagmorgonen deltog Mehmet Kaplan i seminariet: Miljonprogramsområdet som motor i demokratiutvecklingen. Seminariet handlade om att var fjärde invånare bor i ett miljonprogramsområde. De finns över hela landet, men har samma utmaningar. Ingen har lyckats lyfta ett område och invånarna fullt ut.

– Miljonprogramsområdena är helt olika områden men de buntas oftast ihop. Vi ser att det finns saker som liknar varandra men mångfalden och olikheterna bidrar till olika utmaningar och då måste man gräva där man står och det tycker jag Drottninghög har lyckats bra. Man har verkligen slutat titta omkring sig och istället försökt göra nånting av situationen på plats, säger bostadsminister Mehmet Kaplan (MP).

I måndags deltog bostadsministern tillsammans med infrastrukturminister Anna Johansson i Sverigeförhandlingens seminarium i Öresundshuset om hur byggandet av en ny järnväg i Sverige inte bara innebär snabba och hållbara transporter utan också skapar andra samhällsnyttor som ökat bostadsbyggande. Varför vill regeringen bygga höghastighetsjärnväg, hur kan infrastruktur leda till ett ökat bostadsbyggande och vilka samhällsnyttor kan den nya järnvägen skapa?

Av Mattias Hennius
Pressansvarig Helsingborgs stad

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s