Oväntade intryck från ett första Almedalen

Som en förstagångsdeltagare i Almedalen har det varit en minst sagt intressant och intensiv vecka. Mina förväntningar var att det skulle vara ‘som en festival, fast för vuxna’, visa ord som skickades med mig längst vägen. Och helt klart något som stämde – även om jag mer skulle säga det är en enorm utomhuskonferens (även om majoriteten av seminarierna och föreläsningar är inomhus eller under tak, så är det utomhus man är).

Jag hann med några viktiga saker. Satt i panel i Øresundshuset (till del pga mitt engagemang i oresundstartups.com och Contentor), jag lyssnade på seminarier inom folkhälsa, digitalisering av friskvård och fick några bra kontakter för min nya satsning MotioMera. Jag besökte Startup Grind Almedalen, samt stödlyssnade på vänner och familjs seminarier – som berörde allt från barns rätt i samhället till nanoteknologi. Just att vara på seminarier utan direkt koppling var väldigt kul, gav många nya insyn.
Så klart blev det en hel mingel och kvällar på kallis också.

Förvånande på flera sätt

Som man märker på mina aktiviter kanske jag inte är den vanligaste Almedalsbesökaren – mitt fokus ligger på entreprenörskap som samhällsförändrare, istället för politiken eller civilsamhället. Jag var i Almedalen som en del i ett gäng yngre företagare. Ett almedalen ur det perspektivet var intressant, men flera saker överraskade mig här:

  • Mini-entreprenörsbubbla – Min känsla är att politiken och entreprenörskapet i Almedalen inte har hittat varandre än. De flesta mingel och aktiviteter jag var på innehöll bara entreprenörer, och inga eller väldigt få politiskt aktiva personer. Vilket samtidigt är konstigt, med tanke på hur mycket fokus det ligger på att skapa jobb och säkra tillväxten.
  • Det är väldigt mycket prat, väldigt få samtal – Den enda sessionen jag såg som var open space eller på annat sett deltagardrivet, var företagsflirten (som igen, mer eller mindre bara bestod av entreprenörer). Där blev det extremt intressanta diskussioner om framtiden och automation samt samhället utmaningar – bästa jag hade av alla aktivieter jag var på. Men alla andra aktiviter bestod av en eller flera personer på scen, som pratade för en lyssnade publik. Med tanke på hur många bra personer som samlas på liten yta under denna vecka, känns det som ett stort slöseri på resurser.
  • Konstigt med mingel – Efter intervjun med Leffe under Startup Grind förstod jag hur de startade under Almedalen. Men samtidigt förundras jag över hur enkla och oeffektiva de är. Med tanke på hur många mingel som hålls, är det konstigt att jag inte såg någon göra lite mer spännande saker, ingen arbetade med interaktivitet mellan deltagarna, eller med rum och känsla, eller bara allmänt facilitera minglen bättre. Inget av de mingel jag var på imponerade på mig, eller ens gjorde mig sugna på att komma tillbaka.

Många jag pratade med är väldigt lyriska över Almedalen, även bland entreprenörsvänner. För mig var det ingen halleluja-upplevelse, snarare lite utav det motsatta. Men det är som med allt, det blir vad man gör det till, och jag ska erkänna jag förberedde mig väldigt lite. Jag ville gå hit med ett öppet sinne och se vart det tar mig. Note to self: ska man tillbaka till Almedalen ska man förbereda det väldigt aktivt. Och kanske styra upp och hålla i ett bra mingel…

 

karsten deppert scen almedalen
Catarina Rolfsdotter-Jansson leder samtalet om dansk-svenska arbetsmarknaden med Yasmine Arhan Modéer och mig, Karsten Deppert.

En tanke på “Oväntade intryck från ett första Almedalen”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s