Civilsamhället och demokrati i miljonprogramsområden

DrottninghögHäromdagen hölls ett seminarium i Öresundshuset på temat miljonprogramsområdet som motor i demokratiutvecklingen. Hade jag varit i Visby den här veckan hade det varit givet för mig att gå dit och lyssna. För är det något som utmärker våra miljonprogramsområden så är det just drivkraft och engagemang – och fler verkar få upp ögonen för detta!

Under 2014 gjorde jag en forskningsstudie om civilsamhället på Drottninghög och Dalhem i Helsingborg och träffade då många föreningsaktiva boende och engagerade tjänstemän som med stort hjärta och fantastisk drivkraft arbetade för att skapa delaktighet, gemenskap och meningsfulla aktiviteter i bostadsområdena. Några av de saker som överraskade mig i mina möten och samtal på Drottninghög och Dalhem var det stora utbud av föreningar och aktiviteter samt det stöd som erbjöds de lokala föreningarna från kommunen och föreningarna emellan. Det har forskats mycket om det svenska civilsamhället de senaste åren eftersom det sker stora förändringar inom föreningslivet och i ansvarsfördelningen mellan civilsamhället och den offentliga sektorn. Att mer ingående studera civilsamhället i ett bostadsområde är däremot ovanligt. Genom att göra ett nedslag på Drottninghög, Dalhem och ytterligare två bostadsområden i Malmö kunde vi analysera det lokala föreningslivets förutsättningar, vad Drottninghögföreningarna betyder för sina medlemmar och bostadsområdet där de befinner sig samt hur de samarbetar med andra föreningar och kommunen.

Detta tyckte 2014 års Demokratiutredning var så intressant att de bad oss att skriva en rapport om det lokala civilsamhället och demokrati till sin utredning. Även Utredningen för ett stärkt civilsamhälle har visat intresse för studien. Vill du läsa mer om civilsamhället på Drottninghög och Dalhem hittar du rapporten här.

/Annika Nilsson
(Tidigare) Forskningsassistent Malmö högskola
(Numera) Planeringssekreterare Malmö stad

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s