Att projektleda Almedalsveckan – stressigt, utmanande och fantastiskt roligt på samma gång.

BommedO.JPG

När jag försöker tänka tillbaka på hur många år jag jobbat med Helsingborgs stad i Almedalen blir jag osäker. Är det fem? Eller fyra? Minst tre. Jag tror detta är mitt femte år. Jag har haft lite olika roller under åren men alltid jobbat med Öresundshuset i Almedalen.

Öresundshuset är vår gemensamma mötesplats för Öresundsregionens frågor under almedalsveckan. Tillsammans med kollegor från Malmö, Lund och Region Skåne planerar och genomför vi gemensamma seminarier och mingel. Dessutom hyr vi ut tider till olika företag och organisationer som också är verksamma i vår region. Vi får större genomslag genom att verka tillsammans, vi lyfter frågeställningar som rör oss alla, infrastruktur, gränshinder, arbetsmarknad med mera, och vi delar på kostnaderna. Det är bra. För under almedalsveckan är allt dyrt. Allt.

Oväntade och ibland lite halvgalna grejer väl lite av min melodi och det brukar alltid bli något extra jag tar mig för under veckan. Stort som smått. Mitt första år hade jag med mig en twittrande keramikgås som hette Sten. Han hittade på mycket saker under veckan. Lite konstigt så här i efterhand, men ganska kul. Han kom till och med i tidningen!

På det lite seriösare planet skulle jag beskriva att jobba med Almedalen som att under en ganska lång tidsperiod ägna sig åt att försöka planera, samordna, kontakta folk till höger och vänster, kommunicera i olika kanaler och engagera kollegor och kommuninvånare med mer eller mindre framgångsrikt resultat. Allt för att ett halvår senare, under en enda vecka – dessutom i Visby – genomföra allt man har försökt planera och fixa. En utmaning! Samtidigt är det när vi väl är på plats, när planet lyfter mot Gotland, som i alla fall jag får fjärilar i magen och känner att ”nu kör vi!”. Ett år var jag höggravid och missade planet. Jag hade läst fel på en timme. Då fick jag fjärilar, eller snarare, rejäla småfåglar i magen, och det kändes inte helt hundra. Men det löste sig det med. Och även om det är svårt få gehör innan veckan drar igång är det viktigt att i alla fall försöka informera och få upp ett intresse. Inte minst på grund av det demokratiska perspektivet. Det är trots allt skattepengar vi jobbar för. Här har en viktig punkt för oss i Helsingborgs stad genom åren varit att allt ska livesändas. Då möjliggör vi för fler att ta del av det vi gör. Transparensen är viktig! Jag är glad och stolt över vår inställning i frågan och att vi aldrig backat i den frågan. Dessutom är det många kollegor som har semester i början av juli och som då kan se intressanta seminarier i efterhand.

Vad är det som är så roligt och som får mig att vilja fortsätta jobba med detta projekt år efter år? Jo, men det är ju något speciellt med Almedalen och den stämning det blir i Visby när det är politikerveckan. Myllret av människor ute på gatorna, utbudet av intressanta seminarier och känslan av att vara en del av det hela. Det är en speciell arbetsmiljö. Det är också en otroligt bra möjlighet att faktiskt kunna påverka och nå ut med viktiga frågor, även om konkurrensen är stenhård. Och den stolthet jag känner över kollegor och de prestationer som görs i det här projektet betyder så mycket för mig. Vi bor ihop. Vi jobbar som ett team. Vi hjälps åt. Vi peppar varandra. Och vi dessutom väldigt roligt tillsammans och sitter ofta och pratar och skrattar på kvällarna när vi har jobbat färdigt. Ett gott gäng helt enkelt.

Som sagt, jag tror detta är mitt femte år. Om det blir ett sjätte, det vet jag inte. Det får framtiden utvisa. Men nu är jag här för att leverera och för att njuta av stämningen. Hoppas vi ses i vimlet!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s