Inköp är investeringar – investeringar i ett bättre samhälle

I en debattartikel på en nyhetssida i mitten av juni stod det ”Upphandlare ska göra bra affärer – inte driva politik”. Författaren menade att tjänstemän ska jobba med ekonomi, politiker får hantera exempelvis sociala frågor. Det var en reaktion på att många offentliga organisationer numera ställer krav på att leverantörer ska erbjuda praktikplatser eller ge sina anställda hyggliga anställningsvillkor. Författaren har fel på flera sätt.

När Helsingborgs stad ställer krav på att våra leverantörer ska samarbeta med vår arbetsmarknadsförvaltning och exempelvis erbjuda praktikplatser eller lärlingsplatser så gör vi inget inköp, istället investerar vi pengar i ett förändrat samhälle. Ett samhälle där fler har egen försörjning vilket ger lägre sjuktal, ökad självkänsla och gladare helsingborgare. När Helsingborgs stad ställer krav på att våra leksaker på förskolorna ska vara fria från hormonstörande mjukgörare i plaster så är det en investering i ett bättre samhälle för våra barn. Det samhället har färre cancerfall.

Den största samhällsaktören måste ta det största samhällsansvaret. Som kommun går det inte att ställa måltal om ett bättre samhälle och sedan överlåta ansvaret på andra – kommunen måste både vara pådrivare och ta det största ansvaret.

Helsingborgs stad har 7,2 miljarder kronor i omsättning, av dessa utgör 3 miljarder inköp av varor och tjänster. 3 miljarder kronor är ett enormt ansvar som investeringar i ett bättre samhälle! Det är en långsiktig investering på 10, 20 eller 50 år men det gör skillnad redan idag. Det finns en möjlighet att göra vägval. Väljer vi att våra 3 miljarder bara ska vara inköp som räknas i kronor och ören eller ska våra 3 miljarder få bli investeringar i ett bättre samhälle? Jag uppfattar att svaret är lika enkelt som det är spännande, det är klart att vi ska använda våra pengar som investeringar i ett bättre samhälle. Och det är precis det vi gör!

Författare: Henrik Karlsson, inköpschef Helsingborgs stad.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s