Att ta sats och hoppa mot framtiden eller stå kvar – vem vågar vänta?

Jag har förmånen att vara stadsdirektör i Helsingborg, Sveriges IT-kommun 2015. Vi har utsetts av undersökningen Kommunikatören till en av de organisationer som har kommit allra längst på den digitala resan.

Palle Lundberg, stadsdirektör Helsingborgs stad.
Palle Lundberg, stadsdirektör Helsingborgs stad.

Det händer mycket digitalt i Helsingborg just nu och vi är på gång med mycket mer. Men går det ändå tillräckligt fort? Hinner vi med i den digitala transformationen eller riskerar vi, trots en relativ tätposition, att hamna efter?

Fritt wifi är numera en självklarhet på många platser runt om i staden. För två år sedan anställde vi en internetchef och vi har just rekryterat vår första digitaliseringsdirektör. Hela organisationen gör stora framsteg i att tänka internet. Det gäller inte minst medarbetarna inom våra kärnverksamheter skola, vård och omsorg. Men vi är långt ifrån nöjda. Vi måste möta utmaningen att låta digitala medel göra livet lättare och smartare för alla som bor och verkar i Helsingborg. Fler och bättre digitala lösningar gör att vi kan använda stadens resurser på ett effektivt sätt. Det innebär också en bra plattform för samarbete med andra aktörer. Alla ska kunna dra nytta och bidra.

Nästan varje dag berättar jag om mitt jobb men också om min fritid på mitt personliga instagramkonto @pallelundberg. För ett år sedan skrev jag månadskrönikor på vår interna webb. Men nu är det internet som gäller. Hur gick den resan till? För mig handlade det om att våga. Jag gav mig ut på okänd mark, i alla fall för mig, släppte sargen och nu åker jag så snabbt jag bara vågar. Ibland hissnar jag, eller min omgivning lite, men jag ångrar mig inte en mikrosekund. Nu finns det ingen väg tillbaka. Förändring och nya arbetssätt tar tid och kan ibland stöta på patrull. Men i Helsingborg vill vi. Och därför vågar vi.

Också politikerna i Helsingborg tänker nytt. Kommunfullmäktige beslutade nyligen om aktivt arbete för innovation och nytänkande. Nya idéer och initiativ från både invånare och medarbetare ska uppmuntras. Målbilden är färre långa och tunga förstudier och mer wild´n crazy, eller ett mer agilt och lättrörligt arbetssätt där vi smidigt tar oss över, under eller förbi hinder, inte uppfinner nya. Det känns spännande!

Vi gör mycket med det är inte tillräckligt. Och dessutom är vi bara en av många i det offentliga Sverige. Andra kommuner och regioner i Sverige måste hoppa på tåget. Ni måste ligga hack i häl – om inte före oss. Vi behöver en hälsosam konkurrens om pallplatserna. Att trigga och ta tillvara idéer och engagemang samt att ta klivet mot digitalisering fullt ut är två avgörande pusselbitar för ett framgångsrikt Sverige.

Nu frågar jag dig: Tar du sats och hoppar? Eller står du kvar och väntar en stund till?

Under Almedalsveckan arrangerar vi ett seminarium där vi vill prata om framtidens IT-kommun och vad som kommer krävas av den – och av oss alla – för att Sverige inte ska hamna på digital efterkälke. Häng med! http://oresundshuset.nu/veckans-program/checklista-for-sveriges-nasta-it-kommun/

[1] http://hammerhanborg.com/globalassets/global/kommunikatoren/se/kommunikatoren-2016.pdf

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s