Första av fyra Öresundssamtal: Utmaningar och tillväxtmöjligheter

IMG_1350Ove Ullerup Danmarks ambassadör i Sverige ger sin syn på de utmaningar som Öresundsregionen står inför:

Sverige är den näst största exportmarknaden för Danmark. Sverige ligger på en femteplats i Danmark. Våra ekonomiska tillväxtmotorer är viktiga och där har Greater Copenhagen en stor roll. Vi är beroende av varandra och vi behöver samarbeta. Vi har ett flykting- och integrationsproblem som inte är så lätt att lösa. Vi har en svår situation mellan svenska och danska regeringen, men båda två har som vision att vi måste tillbaka till ett gränslöst Norden.

Annika Roman och Katrin Stjernfeldt Jammeh.
Annika Roman och Katrin Stjernfeldt Jammeh.

Katrin Stjernfeldt Jammeh (s), kommunstyrelsens ordförande Malmö stad:
När man i Danmark tog den nationella Hovedstadsstrategin välkomnades denna, men nu efterlyser vi en strategi för vår skånska region, där man river den administrativa gränsen och tänker över nationsgränserna. Det finns något diffust, en mental barriär som inte låter oss tänka vidare när vi kommer till nationsgränsen. Som exempel kan nämnas arbetsmarknaden där vi behöver bredda synsättet.

Annika Roman (mp) vice ordförande, Helsingborgs stad:
Jag är inte mig själv nock. Vi i Helsingborg måste åka över till Själland och tala med danskarna och vi måste kunna kommunicera med Stockholm kring det vi har här. Trots gränshinder måste vi bygga de kulturella broarna och det viktigast är att vi gör det på nationell nivå.

Katrin Stjernfeldt Jammeh (s), kommunstyrelsens ordförande Malmö stad:
På skånska arenan har vi hittar ett samarbete där vi inte ställer saker och ting i motsatser till varandra utan ser varje del för sig som ett behov, avslutar Katrin.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s