Hej Digitalt! Hur öka takten på Sveriges digitalisering?

– Vi vill driva på digitaliseringstakten och det här är vårt tredje år, säger Beata Wickbom som inledning till dagens seminarium från Hej digitalt!

Hej Digitalt! Almedalen
Hej Digitalt! Almedalen

Sverige har tappat digitaliseringsfart. Men vi har ett samhälle där digitalisering är en förutsättning för utvecklingen, så hur kan tempot trappas upp igen?

Det är många som deltar på Hej Digitalts diskussionsseminarium denna måndagsmorgon och intresset i gruppdiskussionerna är stort. Att mäta hur myndigheter, offentlig sektor och företag lyckas i sina digitala satsningar är inte alltid självklart, vilket blir tydligt under detta forum. Morgonen ägnas åt att finna nyckeltal som kan göra de digitala satsningarna mätbara.

– Vi måste öka tilliten och våga prova på saker och samtidigt ta del av den forskning som redan finns för att ta oss framåt, säger Lisa Lindström, vd och grundare av Doberman.

Idag finns ofta en stor entusiasm när det gäller digital satsning, men det sker ofta med en underinvesterad kapacitet, menar Sara Öhrvall, seniorkonsult & styrelseproffs på MindMill Network. Sara poängterar också att satsningar tenderar att rinna ut i sanden om man inte kan mäta insatserna.

Så hur kan då mätningar göras?
– Ett nyckeltal är att mäta hur många innovationsupphandlingar som görs inom kommuner och myndigheter. Det är ett bra mätetal som vi kan ha med oss framåt, säger Lena Miranda, vd, Mjärdevi Science Park.

Att just få in mätinstrument i en organisation är något Carl Rydh, internetkoordinator inom Helsingborgs stad funderat mycket på.
– Det som vi brukar prata om är att våga prova. Bara det är ibland ett stort steg. Jag är rädd att om vi börjar med fokus på mätetal så kan vi låsa oss och kanske inte våga. Jag ser hellre att vi vågar och drar igång, därefter kommer mätetalen utkristalliseras på ett mer naturligt sätt. Jag tror absolut att vi kan mäta digitalisering, men vi vet inte alltid vad vi ska mäta förrän vi är ingång och det måste vi acceptera. Så steg ett är att vi måste Våga!, avslutar Carl Rydh.

Publiken fick så klart tycka till i diskussionsforumet och här kom många kommentarer kring mätning och konkreta nyckeltal inom digitaliseringen. Som exempel kan nämnas att det kan mätas den tid som det tar att söka bygglov, där minskad behandlingstid kan vara ett mätetal.

Som en viktig förutsättning påtalades också samspelet mellan styrelse och organisation, mellan styrande och medarbetare. ALLA måste vara med annars får vi slagsida och takten avmattas och de insatser som görs riskerar att inte få det fokus som behövs. En tydlig vision framåt var också något som påtalades för att kunna skapa relevanta mätetal.

– Myndigheter och politikerna måste våga, för den handlar om en kulturförändring. Vi måste börja hylla en minister som vågar ha en ”lärobudget”. Vi vet inte just nu hur mycket det kostar, vi behöver testa lite först, säger Lisa Lindström, vd & grundare, Doberman.

Så var ska tyngdpunkten läggas för att öka digitaliseringstakten?

Carl Rydh , internetkoordinator Helsingborgs stad

Enligt Helsingborgs stads internetkoordinator Carl Rydh så är den digitala mognaden inte här på ett naturligt sätt än. Han menar att vi behöver ta in det digitala tänket tydligt i våra strategier för att sen så småningom kunna ta steget ut och se det som en naturlig del i vårt arbete ovasett område. Att på ett naturligt sätt jobba digitalt kommer att ta tid men vi måste hela tiden sträva dit, menar Carl Rydh.

En tanke på “Hej Digitalt! Hur öka takten på Sveriges digitalisering?”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s