Petter Stordalen – med ett förlösande skriet i Almedalen 

Med rockstjärnestatus springer han upp på scenen. Petter Stordalen inleder med att skrika ”Det är så fantastiskt att vara tillbaka! Jag elsker Almedalen. Jag elsker Visby. Och jag elsker er! 

”Många undrade vad en kapitalist gjorde i Olof Palmes Almedalen när jag dök upp här första gången. Jag passade inte in och ingen förväntade sig att jag skulle vara här. Idag är det många som inte passar in och de människorna behövs mer än någonsin.Vi har nya utmaningar som vi behöver lösa med nya lösningar, inleder Petter Stordalen sin programpunkt ”Kan fler eldsjälar i regeringen förändra världen?”

Givetvis syftar han på på de senaste årets utmaningar med arbetslöshet, bostadsbrist, terrorhot, flyktingkris och hur detta har förändrat inte bara Norden utan hela Europa om vi ska hålla oss på något sånär hemmaplan. Den centrala frågan är hur vi ser på utmaningarna. Är flyktingarna en tillgång eller en motgång?

”Det finns politiker som ber om andrum och som inte har några lösningar på utmaningen. Och så finns det människor som ser möjligheter och kavlar upp ärmarna för att hjälpa till. Sunneborna mötte upp flyktingar och välkomnade dem hem till Sunne. Och när jag ser dem spela fotboll tillsammans på gräsplanen då känns det bra i hjärtat”, säger Petter.

Även om Petter älskar att stå i centrum för allas uppmärksamhet och nästan skrika ut sina budskap – och vi svenskar älskar det – riktade han strålkastarljuset på de inbjudna gästerna och deras handlingar. Gästerna fick symbolisera alla de människor och de initiativ som görs varje dag runt om i Sverige. Initiativ som skapar meningsfulla möten och minskar avståndet mellan människor. Det viktiga är inte att ha färdiga lösningar, utan det är de olika initiativen som är nyckeln till framgången.

För att summera samtalet hoppade Petter upp på scenen för att göra en Stordalen – snacka mindre, gör mer och gör det nu!

”Vad gör näringslivet? Vi kan inte tro att politiker ska lösa allt, vi har sett nock. Därför ska vi ta hand om 800 nyanlända. Tänk om alla en miljon företag tog emot varsin nyanländ och gav dem jobb! Jag saknar engagemang och förståelse för att vi behövs förändra vårt sätt att agera och vi måste hjälpas åt, så enkelt är det”, avslutar han.

Petter Stordalen är inte bara rik som ett troll, han har även mycket hjärta och ett stort samhällsengagemang. Han vill bidra till ett bättre samhälle och han vill vara aktiv i utvecklingen. Och det finns många fler i näringslivet som hjälper till på olika sätt och jag önskar att de liksom Petter vågade ta lite större plats i debatten genom att utmana.

Det finns egentligen bara ett att önska på hans programpunkt, var är människorna vi pratar om? De skulle vara här. För vi måste lyssna på de vi vill hjälpa för att hitta gemensamma lösningar och som kan leda till en bra integration.

Författare: Jessica Engvall, kommunikatör Helsingborgs stad.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s