Skolutveckling på vetenskaplig grund

Hur ger vi praktiknära forskning en viktigare roll i skolan? Hur kan forskare och lärare tillsammans förbättra undervisningen? Helsingborgs stads skolors utvecklingschef Johan Olsson Swanstein kommer att leda ett seminarium på ämnet under Almedalsveckan.

Under seminariet samtalar lärare, forskare, skolhuvudmän, myndighetsföreträdare och politiker om hur man konkret kan samverka för att åstadkomma skolutveckling på vetenskaplig grund. Som exempel lyfts det nystartade forsknings- och utvecklingsbaserade partnersamarbetet mellan Ifous och några av landets ledande skolhuvudmän – Stockholms stad, AcadeMedia, Helsingborgs stad, Nacka kommun och Kunskapsskolan. I samtalen kommer behovet av praktiknära forskning att lyftas liksom vikten av att tillräckliga resurser avsätts för ändamålet.

Varför ska vi i Helsingborg ha en skola på vetenskaplig grund?

– Skollagen är tydlig med att verksamheten skall vila på vetenskapliggrund och beprövad erfarenhet. Jag tror också det blir bättre om vi generellt kan ha ett vetenskapligt förhållningssätt i vår verksamhet. Det innebär att vara nyfiken på sitt jobb och prova nya lösningar i sin egen praktik. Jag tror i längden att vi får en bättre måluppfyllelse med ett sådant arbetssätt. Vi gör väldigt mycket i Helsingborg men vi har en bit kvar att vandra för att säga att vi ha en förskola och skola som står på en vetenskaplig grund. I linje med Helsingborgs stads vision 2035 har vi som mål att ha kreativa, utforskande och nyfikna barn och elever. Att våra skolor och förskolor står på en vetenskapling grund är viktigt när vi lägger grunden för att ge våra barn och elever ett nyfiket förhållningssätt.

Vad har du för förhoppningar på seminariet?

– Jag har två förhoppningar. Vi har alla de stora huvudmännen på plats och jag hoppas att det ska ge avtryck i diskussionerna från statens sida med avseende på resurser och tankesätt. En annan förhoppning är att vi ska kunna lyfta upp goda exempel. Vi har en forskande lärare med och en deltagare från Ifous program och jag tror de kan lyfta upp bra exempel ur verkligheten.

Vilka goda exempel kan Helsingborg bidra med?

– Vi har gjort en hel del saker och har studier på gång. I höst ska vi starta en motivationsstudie och vi har en uppföljningsstudie via Göteborgs universitet som handlar om vår processledarutbildning. Nu vill vi sprida erfarenheterna från dessa program vidare ut i vår organisation så det blir användbart för personalen i våra skolor.

Seminariet hålls under Almedalsveckan den 6 juli klockan 12:00 i Öresundshuset.

Se seminariet live på: http://oresundshuset.nu/

Mer om seminariet: http://www.almedalsveckan.info/event/user-view/34371;jsessionid=375D05F9AE7602B6B4D7C0C589C60329?redir

Mer om Ifous: http://www.ifous.se/

Författare: Christian Holmström  kommunikatör  på skol- och fritidsförvaltningen, Helsingborg stad.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s