Höghastighetsjärnväg – vad får vi för pengarna?

På fem månader har Catharina Håkansson Boman och HG Wessberg, båda regeringens förhandlingspersoner för Sverigeförhandlingen, gjort överenskommelser med samtliga 12 kommuner längs höghastighetsjärnvägen, exklusive storstäderna.

– Vi har mött ett starkt gensvar inom kommunerna. Vår rekommendation är att det blir tidig byggnation på sträckan Järna-Jönköping. Och vad är då en tidig byggnation kanske ni undrar. Jo, det är start 2017 med fortsatt ökat fokus på att planering- och byggnation. Utbyggnadsstrategin kommer senast 2017, och den ska tala om vilka ändpunkter som ska knytas ihop först. Vi hade hoppats att förhandlingarna gett oss en vägledning, men det har de inte. Alla kommuner är väldigt aktiva så en tidig byggstart hade varit bra om vi tolkar kommunerna, säger HG Wessberg.

Att det nu inte inkluderar storstäderna beror enligt Wessberg inte på brist på vilja utan det handlar om att det är så många objekt involverade. Det ligger en komplexitet i detta.

– En sak som är viktig är att vi måste slå vakt om och trimma det befintliga systemet. Det är inte antingen eller det får absolut inte ske, säger Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon. Det är viktigt att vi utökar kapaciteten oavsett var besluten landar framöver. Satsar man bara på det befintliga systemet blir det stopp då har vi inte den kapacitet som vi behöver.

– Vi borde tala om att Sveriges karta ritar om. VI kan inte bara tala om ändstationer. Vi kan hålla på och ladda och laga men det håller inte, säger Johan Trouvé, vd för Västsvenska Handelskammaren.

– Arbetsmarknadsregionen, bostadsmöjligheten och näringslivets fortsatta utveckling är viktigt. 230 miljarder är mycket pengar, men det rör sig om en tid på 19-20 år och då är det inte så mycket pengar utslagen på tid. Inom Linköpings kommun ser vi vilken otrolig betydelse järnvägen har haft och kommer att ha. Det kortar pendlingsavstånden och öppnar upp för ett större område att agera i, säger Kristina Edlund (s), kommunstyrelsens ordförande i Linköpings kommun.

– Det viktigaste är rörligheten och attraktiviteten på platsen. Det räcker inte enbart med en station. Det krävs mer..titta på det som redan finns och skapa nya platser. Det som redan finns är betydligt mer än det som ska byggas. Det måste vara en helhetssyn och vi måste ha ett regeringssystem som vågar, säger Susanne Rikardsson, vd för Fastighetsägarna Syd.

Slutligen hur kan man då övertyga de kritiska HG Wessberg?
– Jag tror att en debatt är hälsosam och jag tycker att det ska man bemöta genom att både tala om det nya perspektivet och ta hand om det befintliga systemet. Gör vi ingenting så slutar tågen att gå! Så enkelt är det, avslutar HG Wessberg.

Bild från vänster: Johan  Trouvé, Kristina Edlund, Susanne Rikardsson och HG Wessberg.

Intervju med HG Wessberg följer här:

Här kan du se sändningen från seminariet:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s