Min första dag på Almedalen

Nu med trötta fötter kan jag summer första hela dagen av årets Almedalsvecka. En bra dag med spännande och varierat innehåll.

Det som jag framförallt tar med mig hem från idag är från ”hur påverkar självkörande bilar samhällsbygget”. Volvo Cars var arrangör med deltagande både från VD, Trafikverkets GD Lena Erixon, Göran Cars KTH, Sara Öhrvall från Mindmill m.fl.

Seminariet belyste två delar av framtidens möjligheter. Dels bilar med ”autopilot”, alltså att vi kan släppa ratten och ägna oss åt annat under bilresan. Och dels med självkörande bilar. När det gäller bilar med ”autopilot” kommer jag kunna åka mellan jobbet och där jag bor och göra annat på vägen. Härliga tanke, jag sparar helt enkelt läsandet av min morgontidning till bilresan istället för att läsa till frukost.

När det gäller de självkörande bilarna ger det helt nya perspektiv när vi planerar framtidens stad. De kommer fungera nästan som taxi utan förare. Jag har inte min egen bil utan beställer fram en bil när jag behöver den. Det innebär att en bil istället för att användas en mycket kort tid av dygnet kan användas kanske upp mot 80% genom att vi är många som använder samma bil. Behovet av parkeringsplatser kommer att minska. Tänk vad vi kan göra på parkeringsplatserna istället. Bygga hus, parker, lekplatser och så vidare. Vilken härlig framtid!

Jag har också så klart varit på seminarier om infrastruktur, East Sweden hade en härlig manifestation för Ostlänken med ledande politiker från alla berörda kommuner. Kul att se och intressant att höra. Under tisdagen har vi flera spännande saker i Öresundshuset. Missa inte det!

Renée Mohlkert
Utvecklingsdirektör Helsingborgs stad

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s