Möjligheter för utveckling för hållbart samhälle- inte minst för bruksorter

Under rubriken ” Hållbarhet – ger nya samarbeten och affärsmodeller” har jag medverkat i paneldebatt om möjligheter för utveckling för hållbart samhälle. Inte minst för bruksorter. Underrubriken löd Hur ser vår århundrades bruksort ut?

I panelen deltog Vinnova, Tillväxtverket, Hela Sverige ska leva, företagare, kommuntjänsteman och jag själv med politisk roll riks med perspektiv på bruksorten Bjuv som är en del av familjen Helsingborg.

En kommun som har en spetsindustri behöver utveckla flera ben att stå på. Det behövs en mix av olika företag i olika storlekar. Småföretagande är lokalt och är kittet i samhället över låg- och högkonjunktur. Större bolag är internationella och behöver förutsättningar av kompetens och geografi och tillväxtkraft, för deras förutsättningar spelar roll.

Skoltraditioner och synen på utbildning behöver förändras då det inte längre är enkelt att hitta ett jobb som det går att cykla till efter åk 9 alternativt gymnasiet. Den resan startar redan i förskolan med kreativt innehåll för att få barnen att växa i såväl självförtroende som uppgifter med detta. Då får vi kreativa individer som navigerar väl med i en föränderlig värld.

I förra veckan tillbringade jag en dag med en landskapsarkitekt och vi åkte runt i de tre kommundelarna Billesholm, Bjuv och Ekeby och tittade på miljöer. Det är oerhört nyttigt att få ett utanförperspektiv på den egna orten. Det ger nya synsätt och är därför en viktig ingrediens för att utveckla samhället.

Till detta kommer politiskt ledarskap som går från förvaltning till utvecklingskraft. Det kräver mod och passion och det kräver tydliga körorder till förvaltningen som får mandat att förändra. I detta ligger också att skapa ett stort mått av socialt kapital genom medborgardialoger. Förändringar kostar inte i alla delar pengar utan handlar mycket att tänka annorlunda mot gårdagen. Ett nära samarbete mellan kommun, näringsliv och organisationer, nyttja det geografiska läget. Nordvästra Skåne har en stor utvecklingspotential med olikheter som i sin helhet ska ge framgång.

Ann-Charlotte Hammar Johnsson
riksdagsledamot Västra Skåne

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s