På spaning i rosornas stad

Att trend- och omvärldsspana är absolut nödvändigt för att utveckla verksamheten i samklang med omvärlden. Almedalen är ett av många forum för spaning, men det räcker inte. I Helsingborgs stad omvärldsspanar vi alltid och på vård- och omsorgsförvaltningen likaså. Varje månad jobbar våra bevakare och analytiker med att ta fram en rapport från spaningar i Sverige, Europa och världen. Det kan handla om allt från aktuell forskning, politik, nyheter, ekonomiska rapporter, lobbyisters publikationer m.m. m.m.

Analytikerna lägger sin hand på spaningen som redovisas till mig, förvaltningsledningen och våra politiker i en fyrfältare. Det viktigaste beskriver dom i fältet för ”hög strategi och snabb handling”. Det passar oss i Helsingborg som hand i handske, eftersom vi vill utreda mindre och agera mer.

Ett av stadens mål är att utveckla digitaliseringens möjligheter och jag fick i uppdrag av Palle Lundberg, vår stadsdirektör, att trendspana tillsammans med några kollegor. Det landade i 14 trender och idag ska jag rikta in min spaning i Almedalen på bl a några av dom; autonomous cars, internet of everything och mediated reality.

– Vad har det med vård och omsorg att göra? Hur mycket som helst.

De kommer att förändra och utveckla kollektivtrafiken, färdtjänst och samhällsbetalda resor, kommunikationen med våra kunder, hjälpmedelssektorn och sist men inte minst möjligheten att som funktionsnedsatt ”vara med på stan” utan att nödvändigtvis vara fysiskt närvarande, om man inte vill eller kan.

Blir du nyfiken? Googla, fundera, reflektera och hör av dig så vi kan nätverka, analysera och utveckla tillsammans.

Du hittar en kortversion av vård och omsorgs senaste omvärldsspaning i nyhetsbrevet från juni på www.voffra.helsingborg.se

Britt-Marie Börjesson
Omsorgsdirektör
Helsingborgs stad

image1

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s