Var finns de stolta poliserna?

Vad är drivkraften för att vilja bli polis? Och hur säkerställer vi att den drivkraften finns kvar inom yrket, även när arbetsbelastningen är hög och det ställs krav på att leverera lika bra – eller till och med bättre – utan att resurserna för att utföra arbetet ökar? Klarar vår poliskår av det? Och hur mycket är jobbet värt? Vad är en skälig lön för en polis i Sverige år 2016?

Under ett seminarium i Almedalen, arrangerat av Polisförbundet, med titeln ”Är den stolta polisen utrotningshotad” diskuterade en panel av poliser och beslutsfattare om huruvida den svenska polisen har de förutsättningar som behövs för att klara av sitt uppdrag. Och hur ska vi få fler poliser att stanna kvar i yrket?

Det finns en stor yrkesstolthet inom svensk polis och känslan av att faktiskt göra skillnad är det som får många att söka sig till just polisyrket. Men vad händer när den känslan inte längre infinner sig när man kommer till sitt arbete? Riskerar vi att få en brist av poliser som vill jobba för ett tryggare samhälle? Det handlar om människor som ofta är väldigt attraktiva på arbetsmarknaden och där både andra myndigheter, kommuner och privata företag inte sällan står på kö för att anställa poliser, som inte sällan även har en högre utbildning med sig i bagaget sedan tidigare.

Hur är det att vara polis? Jag är inte polis, så jag vet egentligen inte. Men jag kan förstå att det är ett yrke där du varje arbetspass kommer till jobbet, tar på dig din uniform och sedan ser vad just den här dagen har att erbjuda. Du vet inte vilka situationer du kommer hamna i under passet och hot och våld – till och med fara för ditt liv – kan vara en del av din verklighet. Din arbetsmiljö. Detta gäller inte minst i särskilt utsatta områden dit det kan vara direkt farligt att bege sig för polis och annan blåljuspersonal. Ändå gör dom det, varje dag. Som polis vet du inte heller vilken tid du kommer att komma hem till din familj. Blir det som planerat, den tiden det är sagt? Eller behöver du jobba över och får be någon annan hämta barnen på förskola eller ställa in dina planer för att du inte vet när du får komma hem? Hur många andra yrkesgrupper jobbar under sådana förutsättningarna till en så pass låg lön?

Martin Marmgren är polis i yttre tjänst i Järva polisområde i Stockholm. Under seminariet beskrev han polisens situation så här: Behovet av poliser har gått upp ganska kraftigt samtidigt som brottsligheten blir allt mer komplex. Det krävs också större insatser för att de utredningar som görs ska kunna leda till fällande domar. Det krävs dessutom mer av polisen vad gäller det brottsförebyggande arbetet.

Det är med andra ord ingen lätt ekvation att få ihop det här. Allt mer pressade resurser inom polisen som kämpar på med allt som bara måste göras, det som inte kan lösas av någon annan. Samtidigt som arbetsbördan ökar i snabb takt. Lönen gör det inte. Hur länge håller yrkesstoltheten i sig så pass mycket att erfarna poliser stannar i yttre tjänst? När inser vi att alltför många har valt att lämna kåren för andra jobb med bättre villkor?

Jag hoppas att många liksom jag är stolta över våra poliser som gör sitt jobb så gott de kan. Liksom oss är de människor som vill få sin vardag att fungera. Jag hoppas att vi kan enas om att de är värda en skälig lön och att de får en arbetsmiljö som fungerar även om man har en familj som väntar. Ett stoltare yrke får man nog leta efter. Så dom stolta poliserna finns, men vi måste vara rädda om dom.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s