”Den stora solidariska integrationsrörelsen”

Det verkligen sjudade av integrationsfrågor detta år på Almedalen. Då jag, utöver att vara företagare, varit med och dragit igång egna initiativ under hösten, var det ett ämne jag också ville lyssna och prata mycket om denna vecka.

Insikter

Det görs väldigt mycket 
Vi kommer nog se tillbaka på året 2015 / 2016 som just det – den stora solidariska integrationsrörelsen. Eller något sådant. Och jag tycker det är skitbra. I början tänkte jag att det var dumt att många gjorde liknande saker (se till exempel bara på kompisbyrån, öppna dörren och Welcome!, som alla angriper samma problem, att lära känna nya). Men jag tycker nu att en massa initiativ faktiskt är bättre. Ett stort centralt initiativ eller projekt hade nästan garanterat tagit längre tid, samt så finns det en enorm styrka i att många fler personer engagerar sig i att starta initiativ. Jag inser jag själv inte alls har brunnit lika mycket för att hjälpa vänner med sina initiativ, jämfört med hur jag har brunnit för att hjälpa de initiativ jag själv varit med och startat…. Så att många startar saker är bara bra – vare sig en app, eller ett lokalt språkcafé. Det är verkligen en gräsrots rörelse vi ser just nu – och det är bra. Detta var också en av anledningarna jag drog igång ett eget samtal under veckan, för att göra det möjligt att dela med sig av erfarenheter (som du kan läsa mer om här)

Jobb är kritiska
Arbete är kritiskt för individen för att komma in i samhället, men lika kritiska för många delar av samhället att fortsätta kunna hitta personal. Man hör från flera håll att många som kommer hit har möjlighet att jobba inom områden som Sverige har brist i. Personer för industrin, så som svetsare, som alldeles för få utbildar sig till. Eller som lärare eller inom vården, som har samma kompetensproblem. Men trots att efterfrågan finns, från båda parterna, är det svårt. Många lyfte fram att just “förhandlingen mellan parterna”, dvs fackförbunden, var ett stort problemet. Krav på kunskaper som kanske inte är så relevanta, eller krav på att jobba heltid, när det kan vara bättre att jobba deltid och kombinera med studera SFI. Men här känns det väldigt olika mellan olika yrkeskårer. Detta är problem som behöver lösas, men jag vet inte hur.

Möten
Det är i mötet integration sker. Detta var en insikt som förstärktes av alla de samtal som jag hade under veckan. Om varje svensk hade träffat en med utländsk bakgrund, och lärt känna den individen, hade allt varit löst. Det är så mycket mjuka värden i ett samhälle, som inte går att förklara eller lära ut systematiskt – man måste lära känna varandra för att förstå.

”Jag önskar att alla anställda fick göra yrkesdörren på arbetstid”

– ett önskemål av Amelie Silfverstolpe, på Axfoundation, på seminariet ”Etablera fler snabbare – för bättre integration av nyanlända”.

Näringslivuppropet
Näringslivsuppropet är väldigt bra. Det var väldigt kul att det togs till Almedalen av Navid, Yasemin och Jenny. Just fokuset på samtal och att lyfta fram saker är väldigt värdefullt, och det kändes som väldigt kul att det blev så mycket samtal och kontakter som knöts på det eventet.

”Vi ser inte våra egna fördomar. Vi tycker det är bra att andra gör något, men just vi själva är fast i våra rutiner”

– En representant för ABB, när hon fick frågan “vad är största missförståndet kring integration i näringslivet” under Näringslivsuppropet.

Konkreta saker jag tar med mig

Till Helsingborg
Saker jag tar med mig till det vi gör med Integratörerna Helsingborg:

  • Vi borde hjälpa kompisbyrån, helst ihop med Helsingborg Stad
  • Vi borde hålla kontakt och hjälpa de som arbetar som bemanningsbolag med nyanlända, så som AAA integration och Just Arrived.
  • Yrkesdörren, som axfoundation står bakom, som är ett slags yrkesmentorsprogram men nationellt. Det borde vi stötta eller få Helsingborgs Stads yrkesmentorsprogramm att bli involverad i.

Andra bra initiativ jag såg under veckan

  • AAA integration och Just Arrived, som båda just vill komma igång med att lösa jobb för nyanlända, på två lite olika sätt.
  • Snabbspår hos arbetsförmedlingen, som är att ta bort barriärer med validering i mer än 20 branscher, för att personer kan ta tillvara på tidigare kompetens snabbare.
  • Samlingsplatser för initiativ som görs: både Integrations akademin och mighub, som båda är ”work in progress”, men kommer underlätta i framtiden. Värdefullt.
  • Stena fastigheters initiativ och engagemang, så som Highway to work.

Sammanfattning

Det händer väldigt mycket. Jag har sett många på olika seminarium, både från företag, från civilsamhället och från myndigheter som imponerat mycket. Framförallt starka personer, så som Angeles Bermudez-Svankvist på migrationsverket, som verkar vara en super-kvinna när det gäller dessa frågor.

Men jag lämnar Almedalen med både hopp och oro. Det görs väldigt mycket, och ett helt enormt engagemang visats av så många i Sverige senaste året. Men det är också många strukturella hinder, som gör att det är så dumt svårt ibland. Kompetenskartläggningar som tar tid. Fackförbund som ställer krav som bara är bra för deras medlemmar, och inte för samhället i stort. Bristen på integrationsprocesser, så som lära sig svenska, under asyltiden. Alla dessa är komplexa ämnen, som är svåra att lösa för det är olika myndigheter eller organisationer som måste komma överens. Men jag önskar man anstränger sig extra mycket, och kommer kunna lösa de snabbt. Det är dessa processer som avgör om vi kommer ha stora problem om 5 – 10 år, när effekten av detta först blir synliga, eller inte.

Djupare information

Dessa seminarier är de bästa jag såg som spelades in. Jag rekommenderar dem, för de ger ett helhetsbild känns det som.

Migrationsverket panel: ”Från toppen till botten – om den tidsbegränsade lagen som ska anpassas till EU:s miniminivå

Lunds Universitets och Region Skånes seminarium i Øresundshuset: ”Hur får vi snabbare in nyanländas kompetens på arbetsmarknaden

Utöver det vill jag gärna tipsa om dessa två, som spelades in men inte verkar vara online än:

  • Grant Thorntons seminarier: ”Kan framgångsrik integration få fler företag att stanna och växa i Sverige
  • PwCs seminarium: ”Snabbare etablering”


Författare:
Karsten Deppert, företagare som startat översättningsbolaget Contentor, driver träningsappen MotioMera, samt personen bakom entreprenörscommunityn Mindpark och E-commerce Park. Han är sedan hösten 2015 även aktiv i Integratörerna Helsingborg. Du kan följa hans blogg här.

Bildcred till: Hampus Jakobsson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s